נראה שבכל הנוגע לרמות הכולסטרול בגוף הדעות חלוקות ואף יתכן ולא פעם נתקלתם במיתוס כזה או אחר. חושבים שאתם יודעים עליו הכל? לפניכם כמה תפיסות שגויות ונפוצות שנוגעות לכולסטרול
אבנר אשכנזי
כיום, קיים ברשתות מידע שגוי רב אודות עולם הדיאטות והבריאות, בין היתר מממצאיהם של מחקרים רבים שהביאו לשינוי ההנחות והתפיסות בנושאים הללו במשך הזמן. עקב כך, נוצר מצב בו לרבים מאיתנו קיים קושי להבחין בין עובדות אמיתיות לבין אלו שקריות שאינן מבוססות ומוגדרות כמיתוסים.
בכל הנוגע לנושא הכולסטרול בפרט, ישנם מספר מיתוסים נפוצים ופופולריים במיוחד המנחים רבים מאיתנו מזה זמן רב וחלקנו האמין בנכונותם, לפניכם ארבעה מהם. אז שנתחיל?
לא ניתן לעשות דבר כדי לשנות את רמות הכולסטרול
הטענה כי לא ניתן לעשות דבר כדי לשפר את רמות הכולסטרול לכאלו שישאירו אתכם בטווח הנורמל הבריא אינה נכונה כלל, שכן קיימות דרכים רבות שיסייעו לכם לשמור על רמת כולסטרול תקינה.
ראשית, מומלץ לערוך בדיקה אחת ל-4 עד 6 שנים ולצרוך מזון בריא העשיר בסיבים תזונתיים ובשומנים בלתי רוויים תוך הגבלה של כזה העשיר בשומנים רווים. שנית, היו פעילים מדי יום כאשר ההמלצה היא לקיים פעילות גופנית מתונה של כ- 150 עד 300 דקות בשבוע.
בנוסף, מוטב להימנע מעישון על כל סוגיו מאחר וזה פוגע בכלי הדם, מזרז את התקשות העורקים ומעלה את הסיכון למחלות לב. גם הכרת ההיסטוריה הרפואית המשפחתית שלכם היא הכרחית ולכן מומלץ לבדוק האם אחד מבני המשפחה הקרובים סובל מכולסטרול גבוה – מה שיחייב אתכם להיבדק לעתים תכופות יותר. כמו כן, מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה שלכם לעיתים קרובות על דרכים שונות שיסייעו לכם לנהל את רמות הכולסטרול וכן לגבי נטילת תרופות אפשריות מתאימות.
כל סוגי הכולסטרול הקיימים אינם טובים לגוף
לא כל סוגי הכולסטרול הקיימים אינם טובים לגוף ואף כמה מהם חיוניים לשמירה על תפקודו התקין. גופנו זקוק לכולסטרול לשם קיומם של תהליכים שונים כמו ייצור הורמונים ובניית תאים. הוא עובר בדם באמצעות חלבונים הנקראים ליפופרוטאינים כאשר שניים מהם נושאים אותו בכל הגוף. הסוג הראשון הוא LDL – המכונה לעתים כולסטרול רע, מהווה את מרבית הכולסטרול בגופנו ועוזר לבנות תאים שונים, אך רמות גבוהות שלו צפויות להעלות את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי. הסוג השני הוא HDL – המכונה לעתים כולסטרול טוב, מחזיר את הכולסטרול לכבד השוטף אותו מהגוף ורמות גבוהות שלו יכולות להפחית את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי.
במצב בו ישנן רמות גבוהות של כולסטרול רע, הוא עלול להצטבר בדפנות כלי הדם ובסופו של דבר לחסום את זרימת הדם אל הלב ולאיברים אחרים ולגרום לתעוקה או התקף לב. כיוון ששני סוגי הכולסטרול חשובים לבריאות ולתפקוד נכון של הגוף, יש לשמור על רמות מאוזנות ויציבות שלהם בו.
ניתן לחוש בסימפטומים במצב של כולסטרול גבוה
לא ניתן להבחין או לחוש בסימפטומים כלשהם כתוצאה מעלייה ברמות הכולסטרול. זאת כיוון שרמות גבוהות שלו בדם אינן מתבטאות בתסמינים כאלו ואחרים ואף יתכן ולא תדעו זאת כלל עד שיהיה מאוחר מדי. מסיבה זו חשוב מאוד לבדוק את רמות הכולסטרול שלכם בכל תקופה של 4 עד 6 שנים לפחות. עם זאת, לעתים ניתן להבחין בסימנים חיצוניים של הצטברות כולסטרול בגוף המתבטאים כקסנטומות – כתמים צהובים מסביב לעיניים או במקומות אחרים בגוף. על אף שבדיקת רמות הכולסטרול מומלצת עבור כלל האוכלוסייה, אלו אשר נמצאים בקבוצות סיכון בפרט וסובלים מהשמנת יתר וצורכים תזונה רווית שומנים על בסיס קבוע – מחוייבים לבצעה שכן היא חיונית במיוחד עבורם.
צריכת מזונות העשירים בכולסטרול לא תעלה את רמתו בגוף
מיתוס זה עשוי ליצור בלבול מאחר וישנם מזונות עשירים בכולסטרול הטובים לגופינו ומכאן שהפרמטר החשוב יותר שיש להסתכל עליו הוא רמות השומנים הרוויים הקיימות במזונות אלו. מזונות עשירים בשומנים רווים ברוב המקרים יהיו גם עשירים בכולסטרול, לכן ההמלצה היא לבחור כאלו שרמות השומנים הרוויים בהם נמוכות. בין המזונות הללו נמנים בשר אדום, עוף, חמאה וגבינה ואת השומנים הלא רוויים הבריאים תוכלו למצוא במזונות כמו שיבולת שועל, קטניות, אבוקדו, שמן זית ואגוזים – העשירים גם בסיבים תזונתיים.
על אף שהוצגו רק ארבעה מיתוסים נפוצים הנוגעים לכולסטרול, קיימים עוד רבים נוספים. בעולם בו חל חיפוש ממושך אחר דרכים לשמירה על בריאות הגוף והנפש ככל שניתן, יש להבחין בין הדברים הנכונים באמת לבין אלו שפחות – בפרט בכל הנוגע לבריאותינו. לאחר שהבנתם מה אכן נכון בנוגע לכולסטרול, תוכלו לנהל את רמותיו ביעילות רבה והחשוב יותר – להישאר בריאים.